torek, 1. avgust 2017

GOVOR PREDSJEDNIKA SAVJETA MZ GLINICA NA SVEČANOM OTVORENJU 14. KRAJIŠKOG TEFERIČA U GLINICI 6.8. 2016. GODINE


Dragi Gliničani i dragi gosti! Dobrodošli na četrnaesti Krajiški teferič!

Radujem se što se Krajiški teferič danas održava na području naše mjesne zajednice Glinica i u neposrednoj blizini lokaliteta s nazivom Kolište na kojem su se uz igru i pjesmu stoljećima njegovali narodni običaji. Glinica je inače jedna od najmanjih i u ekonomskom pogledu najnerazvijenijih velikokladuških mjesnih zajednica. Želja mi je da se to stanje što prije popravi. To je i želja naših Gliničana u Evropi i u Sjedinjenim Američkim Državama, koje ovom prilikom posebno toplo pozdravljam.

O Krajiškom teferiču neću puno gubiti riječi. Moj prijatelj, pjesnik Enes Topalović iz Goražda, koji je dugo godina djelovao kao prosvjetni radnik u našoj Cazinskoj Krajini poslao mi je nekoliko stihova posebno napisanih za Krajiški teferič u Glinici. U tim stihovima on je tvrdio da ne trebaju ni talambasi, ni harmonika ni kolo, ni janje na ražnju, da se za teferič duša i tijelo ukrasi i ušareni, komšija pohvali komšiji, a momak namigne djevojci.

A sada pozivam načelnika općine Velika Kladuša Edina Behrića da otvori program četrnaestog Krajiškog teferiča u Glinici.


Ni komentarjev:

Objavite komentar